«Райська земля» – вистава про життя і творчість Марії Приймаченко

З нагоди відзначення 110-ої річниці від дня народження народної художниці України, лауреатки національної премії України імені Тараса Шевченка Марії Приймаченко, 30 січня учні професії «Живописець» Вищого професійного училища №5 м.Чернівці відвідали відділ мистецтв Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка, де відбулася естрадно-публіцистична вистава про життя і творчість Марії Приймаченко «Райська земля». Виставу виконав естрадний театр «Шарж» (м. Київ), що діє при Національній Академії керівних кадрів культури та мистецтв, керівник – старший викладач Юлія Кратко.
У виставі відтворено основні життєві події Марії Авксентіївни – зародження фантастичного образного мислення та особливого бачення навколишнього світу, любов до природи, до тварин, винятково душевне ставлення до близьких та рідних, особливе ставлення до війни та відтворення сонячних мирних історій у її творчості. Марія Приймаченко змальована мудрою, розсудливою та високо інтелігентною мисткинею із глибокими знаннями фольклористики та навиками народної педагогіки.
Творчість художниці – явище самобутнє, неповторне. Роботи наповненні любов’ю, мудрістю, фантазією, мріями самої авторки та ніби народжені самою землею, де творились. Тематично-сюжетні й орнаментально-декоративні композиції Марії Авксентіївни відображають тему боротьби добра зі злом, світла з темрявою. Дивосвіт приймаченківського образного мислення став джерелом натхнення для багатьох сучасних українських художників.
Педагоги та учні нашого закладу щиро вдячні талановитим студентам і їх керівнику за майстерну гру, чудову постановку вистави та позитивні емоції від її перегляду.