Поради проти паніки

porady-proty-paniky-konvertyrovan.pdf [84,69 Kb] (cкачиваний: 14)

Ми продовжуємо жити в оточенні інформації про поширення коронавірусу. Навкруги зростає напруга, а разом з нею – паніка. Щоб менше піддаватись панічним настроям рекомендуємо:
1. Фільтруйте джерела інформації. Читайте новини лише на перевірених ресурсах, яким можна довіряти. А час, який ви проводите в Інтернеті, краще витратьте на спілкування з рідними і хобі.
2. Менше коментуйте та поширюйте інформацію про корона вірус. Чим більше втягуєтеся в розмови, що нагнітають ситуацію, тим страшнішу картину змальовує мозок. І тим важче зберігати спокій.
3. Записуйте те, що хвилює. Це допоможе перенести тривогу в іншу площину і трохи заспокоїтися. Окрім того, хвилювання шкодить сну. А, як відомо, недосипання послаблює імунітет та робить вас більш вразливими до хвороб.
4. Говоріть з рідними про свої почуття. Або ж зверніться до психолога. Відчувати страх та тривогу не соромно, а хвилюватися про здоров’я та життя, своє й рідних – природно. Розмова допоможе заспокоїтися та поглянути на ситуацію під іншим кутом.
5. «Перемкніться» на домашні справи, щойно почали відчувати, що страх та паніка наростають. Прибирання, приготування їжі, прання допоможуть відволіктися від стресу.
6. Розробіть і запишіть план дій на різні випадки: епідемії та обмеження пересування, хвороби людей, з якими ви були в контакті, вашої хвороби чи рідних тощо. Опишіть детально свої дії в кожному випадку. Це дасть вам відчуття контролю та розуміння, що зможете впоратися з будь-якою ситуацією.
7. Концентруйтеся на позитиві. Намагайтесь шукати більше позитивних новин і займатися частіше тим, що вам приносить радість.